Jeśli chcemy, aby nasza żywność jak najdłużej zachowała świeżość, to musimy zadbać nie tylko o lodówkę o odpowiednich parametrach, ale także o zachowanie zasad dotyczących pakowania poszczególnej żywności do odpowiednich pojemników. Jeśli chodzi o uniwersalne rozwiązanie w tej kwestii, to są nim na pewno pojemniki wykonane ze szkła lub porcelany. Ze względu bowiem na fakt, iż materiały, z których są one wyprodukowane nie wchodzą w szkodliwe reakcje chemiczne z jedzeniem, można je stosować do przechowania produktów spożywczych każdego typu.

Trzeba jednak pamiętać, aby stawiać tego typu pojemniki w ciemnych miejscach w celu zapobiegnięcia przenikaniu promieni słonecznych do ich wnętrza, a co za tym idzie, wyeliminowania blaknięcia żywności. Można także zdecydować się na zakup pojemników wyprodukowanych z kolorowego lub przyciemnionego szkła. Jeśli mowa o innym rodzaju uniwersalnych pojemników na żywność, dzięki którym zachowa ona na dłużej swoją świeżość, to warto wspomnieć tu o pojemnikach wykonanych z tworzywa sztucznego z atestem Państwowego Zakładu Higieny.

Rodzaje i poszczególne zastosowania pojemników na żywność

Jeśli chcemy zapobiec wysychaniu, zawilgoceniu lub wdaniu się insektów do naszej żywności, to najkorzystniej jest postawić na pojemniki zamykane hermetycznie — najlepiej z dozownikami ułatwiającymi porcjowanie takich produktów jak cukier, olej, mąka i wiele innych. Natomiast do suchych artykułów spożywczych takich jak ciasteczka, ryż czy makaron bardzo dobrym wariantem będą metalowe pojemniki.

Trzeba jednak pamiętać, że tego rodzaju opakowania są przeciwwskazane do stosowania w przypadku kwaśnej żywności np. cytrusów, kwasków cytrynowych itp. ze względu na to, iż metal wchodzi w szkodliwe reakcje chemiczne z substancjami zawartymi w tych produktach. Na koniec zaś warto wspomnieć o papierowych pojemnikach i roli, jaką odgrywają w przedłużeniu świeżości jedzenia, która sprowadza się w zasadzie do przechowywania warzyw, ziół i owoców.