Odpowiednia forma do ciasta to istotny element, który pomaga w przyrządzaniu pysznych wypieków. Na rynku występują produkty w różnych kształtach i wykonane z różnych materiałów. Chcecie poznać wszystkie dostępne typy? Sprawdźcie ten artykuł.

Formy blaszane

Najpopularniejszym rodzajem form do pieczenia są formy wykonane z blachy ocynkowanej. To z nich korzystały nasze mamy i babcie. Mają wiele zalet, są lekkie, tanie i dostępne w większości sklepów. Występują w różnych kształtach, więc z łatwości nabędziecie tortownicę, keksówkę czy model do babek. Należy natomiast pamiętać o ich wysmarowanej tłuszczem przed pieczeniem.

Nie są to jednak produkty bez wad. Formy blaszane niestety są podatne na rdzę, a dodatkowo łatwiej ulegają odgnieceniom i deformacją. Decydując się na taką formę do pieczenia lepiej postawić na egzemplarze ze stali nierdzewnej, które są solidniejsze i trwalsze.

Formy do pieczenia ceramiczne

Alternatywą są ceramiczne formy do pieczenia. Ich ogromną zaletą jest wysoka estetyka. Na rynku występują w wielu różnych wzorach, kolorach i rozmiarach. Z powodzeniem można serwować je bezpośrednio na stół, gdyż doskonale się prezentują, a dodatkowo dobrze trzymają ciepło. Niestety długo się nagrzewają, stąd pieczenie wymaga więcej czasu, niż w przypadku form blaszanych. Co więcej, ich cena jest dosyć wysoka, jednak z całą pewnością jest to zakup na lata.

Silikonowe formy do wypieków

Warto także wspomnieć o silikonowych formach do wypieków, które w ostatnich latach zdobywają szeroką rzeszę zwolenników. Ich ogromną zaletą jest lekka waga i ponadprzeciętna wytrzymałość. Co więcej, są bardzo uniwersalnym i praktycznym zakupem. Sprawdzą się nie tylko do pieczenia, ale także mrożenia czy podgrzewania w mikrofalówce. Mimo że cena takich silikonowych form jest dosyć wysoka, to jednak z całą pewnością będzie to zakup, który posłuży przez długi czas.

Formy do ciast ze szkła żaroodpornego

Kolejnym typem są formy szklane, wykonane z żaroodpornego szkła. Je także należy smarować tłuszczem przed pieczeniem i podobnie jak naczynia ceramiczne, dłużej się nagrzewają. Są dosyć ciężkie i masywne, więc wymagają dodatkowe miejsca w kuchni. Niemniej ich ogromną zaletą jest przezroczystość, która sprawia, że z łatwością można obserwować, na jakim etapie jest przyrządzona potrawa. Co więcej, szklane formy do pieczenia są uniwersalne i sprawdzają się zarówno do ciast, jak i zapiekanek, pieczeni, czy tart.

Jeśli szukacie dobrej jakości form do pieczenia, zapraszamy serdecznie do wizyty w naszym sklepie internetowym. Oferujemy szeroki wybór produktów w atrakcyjnych cenach. Na pewno znajdziecie coś dla siebie.